Er is altijd wat te doen in ons atelier en revisieklussen vormen daarbij de rode draad.
Momenteel hebben we een mooie revisieklus onderhanden, een Sirius van ca. 30 jaar oud. Nog een prachtig instrument, maar door ouderdom en veel bespelen is een revisie noodzakelijk. Na zo’n revisie komt het instrument eigenlijk mooier en rijker dan ooit uit de strijd. Vooral wanneer je een jarenlange geschiedenis met het instrument opgebouwd hebt.
De klepjes en leertjes waren echt helemaal op, hard en uitgedroogd, de lijm liet na jarenlange trouwe dienst ’te’ gemakkelijk los. Het instrument zag er flink gebruikt uit wat ik altijd positief vind.
Na het uitbouwen van de kleppen en diverse afdekplaten kan je mooi in alle hoekjes van het instrument komen om alles schoon te maken wat in afgemonteerde staat niet kan. Dit is slechts het begin. De baskant moet nog geheel ontmanteld worden en alle tongen gaan ook nog van de blokken om helemaal gereinigd te worden. Uiteindelijk glimmen ze mooier dan nieuw.
Dan is het een hele klus om de juiste leertjes bij elkaar te zoeken, niet te breed, de juiste dikte, niet te soepel of niet te stug… na deze strenge selectie is het tijd om alle leertjes op de tonghuisjes te plakken en waar nodig nog te voorzien van een dun metalen veertje, in het Italiaans ‘contropelli’ (vrij vertaald: tegen huiden) genoemd wordt. Dit om het leertje te ondersteunen, zodat het mooi aangesloten op het tonghuisje blijft zitten ter afdichting van de trek en duw tong.
Daarna kan het inwaxen van de tongen op de blokken beginnen, misschien wel het allermooiste onderdeel uit de revisie, een heel secuur werkje, want de was mag niet op de tongen of de leertjes komen. Een Sirius knopaccordeon zit propvol met tongen… aan de rechterkant zitten 64 tonen, 4 koren (4/8/8 cass./16 cass.) en ieder tonghuisje is nog eens een voorzien van een trek en een duwtong.
Deze gegevens leveren het volgende sommetje op: 64 (tonen) x 4 (koren) x 2 (trek en duw tong) = 512 tongen! aan de rechterkant. Aan de linkerkant zitten wat minder tongen, slechts 372. Bij elkaar zitten er dus 512 + 372 = 884 tongen in een PIGINI Sirius.
Ook leuk te weten: in een instrument als dit zitten ca. 12.000 onderdelen! Dat verklaart waarom het zo een tijdrovende klus is. In een volgend artikel meer over onze atelieractiviteiten. En degenen die het niet helemaal begrijpen, neem gerust contact op voor antwoord op al je vragen.